Silvija Goršin

Rokodelka

Nasmejana gospa s srebrnimi lasmi in »umazanimi« rokami na sliki sem jaz, Silvija Goršin. Pred nekaj leti sem ugotovila, da me življenje neprestanega hitenja in službenega ritma enostavno ne izpolnjuje več. Odločila sem se, da se bom povezala s svojimi koreninami in se priučila dela z glino. Moj dedek je bil namreč lončar, obrt pa še vedno obvlada tudi moj oče. Tako že zadnjih nekaj let, v svoji skromni delavnici ustvarjam izdelke, prirejam delavnice in udejanjam svoje preproste ideje. Delo z glino mi predstavlja izziv. Nekaj preprostega in pristnega se skriva v ročnem oblikovanju tega darila zemlje in zdi se mi, da to še zdaleč ni preživeta obrt. Prav nasprotno, sodobni čas je tradicijo obogatil z novimi načini, barvami in postopki, glina pa je postala material  neodvisen od časa. Želela sem, da bi svojo izkušnjo in svoja ročna dela, lahko delila z ljudmi, ki tako kot jaz, cenijo čas in zgodbo, ki jih ti izdelki nosijo,  zato sem se podala tudi na internet pod imenom Rokodelka!

Z svojo družino živim  v Dolenjem Gradišču pri Šentjerneju. Naša cela družina verjame, da naše ljube Zemlje ne moremo osvojiti, temveč moramo z njo sodelovati. Delo z glino je le eden od načinov, ki nas zbližuje z zemljo in ročnim delom. Poleg lončarjenja obdelujemo manjšo kmetijo, ki ravno sedaj postaja eko kmetija, kjer bivajo koze, kokoši, konji in dve rački. Mož Peter obdeluje vrtove in travnike po načelih biodinamike, pripravlja tudi kompost, zadnje leto pa na kmetiji tudi sušimo zelišča za pripravo  zdravih domačih čajev. Meni najljubša stavba na domačiji pa je hišica naših starih staršev. Nizka gradnja, krušna peč in čudoviti spomini, ki jih nosijo ti zidovi so le nekatere od stvari zaradi katerih sem se odločila, da bo kot nalašč, da postane Rokodelkina lončarska delavnica. 

Silvija Goršin

Kdo pa je Rokodelka oz. kaj je Rokodelka?

V prvi vrsti je Rokodelka nastala kot spletna trgovinica za naše lončene dobrine. Do danes  je moja vizija prerasla osnovno idejo in želim si, da bi bila Rokodelka prostor tudi drugih malih rokodelcev, ki z svojimi dlanmi ustvarjajo čudovite izdelke. Težava je namreč v tem, da se ti prevečkrat izgubijo v preobilju industrijsko štancanih in tujih izdelkov. A nič ne de, še noben stroj ni dal duše izdelku in to mi vliva upanje, da gre Rokodelka z majhnimi koraki v pravo smer...

Rokodelka

Obiščite Rokodelko na ...